Gær

Gær skal altid opbevares på køl – både åbnet og uåbnet. For at lade gæren leve så længe som muligt efter åbning, er det vigtigt blot at pakke den tæt ind i det papir, som du købte den i. Det er derfor vigtigt, at du ikke pakker gæren ind i en plastikpose eller lægger den i en beholder, da der kan opstå kondens, som beskadiger gæren.

Hvis gæren efter åbning virker en smule tør, kan den stadig godt anvendes. Så længe gæren ikke er muggen, kan du altså snildt bruge den i dit bagværk. Det vigtigste er nemlig, at gærcellerne stadig er i live. 

TØRGÆR ELLER FRISK GÆR 

Når du skal bruge gær i dit bagværk, kan du benytte dig af to forskellige former, nemlig frisk gær og tørgær. Frisk gær er den mest velkendte type, som kommer i en lille pakke a 50 gram. Tørgær derimod kommer i en pose med 11,8 gram. Her er det væsentligt at vide, at selvom mængden på tørgær er mindre end frisk gær, så svarer det til det samme, når du bruger det i dit bagværk. Tørgær har en længere holdbarhed, men kræver derimod også mere arbejde, da det skal blandes grundigere ind i dejen. 

UNDGÅ AT SLÅ DIN GÆR IHJEL

Der er et par gode huskeregler, som gør sig gældende, når man bager med gær. Uanset om du anvender frisk gær eller tørgær i dit bagværk, er det vigtigt, at vandet har den helt rette temperatur, når du skal opløse gæren. Vandet skal have samme temperatur som din lillefringer, så ved at dyppe den forsigtigt i vandet, kan du bruge den som pejlemærke. Ellers kan du tage udgangspunkt i, at vandet altid skal være 37 grader. 

Derudover er det mest optimalt, hvis gæren kommer i vandet som den første ingrediens. På den måde kan andre indregienser ikke gå ind og forstyrre gæren, når den skal opløses i vandet. Hvis du anvender tørgær, skal gæren blandes grundigt med melet, inden at du tilføjer resten af ingredienserne. 

TIPS

  • Gær kan ikke tåle at blive rørt ud i hverken salt eller sukker. En god huskeregel er derfor altid at tilføje dit gær, så snart du har hældt vand i din bageskål. Når gæren er rørt ud, kan du tilføje de resterende ingredienser. På den måde undgår du at dræbe gærcellerne, der vil forårsage, at dit bagværk ikke hæver. 
  • Gær kan ikke fryses. De levende gærceller sørger for, at dit bagværk hæver flot op. Kommer du gæren på frys, dør alle disse gærceller, og du kan derfor ikke bage med det. Opbevar derimod altid dit gær på køl, hvor gærcellerne trives allerbedst. 
  • Jo længere tid din dej skal hæve, jo mindre gær skal du bruge. Hvis du eksempelvis skal bage koldhævede brød og boller, som hæver natten over, kan du derfor nøjes med mindre gær (10-15 g). 

Omregningstabel


Tørgær til frisk gær

Tørgær gramFrisk gær gram
14,16
28,32
312,48
416,64
520,80
625
729,16
833,32
937,48
1041,64
1145,80
1250
 

Frisk gær til tørgær

Frisk gær gramTørgær gram
51,2
102,4
153,6
204,8
256
307,2
358,4
409,6
4510,8
5012
Scroll Up